utorak, 27. prosinca 2011.

Devetnica Djeteta Isusa

(moli se jednom na sat, 9 sati zaredom, 9 dana zaredom)

Online Shop

O Isuse, koji si rekao: 
„Ištite i dat će vam se! 
Tražite i naći ćete! 
Kucajte i otvorit će vam se!“ 
Po zagovoru Tvoje Svete Majke Marije,
kucam, tražim i ištem da moja molitva bude uslišana.
(navedi nakanu).

O Isuse, koji si rekao: 
„Sve što molite kod Oca u moje ime, 
bit će vam uslišano,“
 po zagovoru Tvoje Svete Majke Marije, 
ponizno i hitno, tvoga Oca 
u tvoje ime molim da moja molitva bude uslišana.
(navedi nakanu).

O Isuse koji si rekao: 
„nebo i zemlja će proći ali moje riječi neće proći, 
po zagovoru Tvoje Svete Majke Marije, 
pouzdano vjerujem de će moja molitva biti uslišana.
(navedi nakanu).

Krunica Djeteta Isusa

Krunica Djeteta Isusa odobrena od Sv. Oca Pija IX.
Među oblicima pobožnosti čašćenja čudotvornog Djeteta Isusa iz Praga, nema bolje od pobožnosti male krunice Djeteta Isusa.
Ovom pobožnošću zadužila nas je s. Margareta od Presvetog Sakramenta. Ta dostojna kćerka sv. Terezije umrla je na glasu svetosti 1648. god. u dvadesetsedmoj godini života. Postala je poznata po pobožnosti Djetetu Isusu i širenju iste pobožnosti.
Nadahnućem odozgor, napravila je krunicu koja se sastoji od 3 Očenaša na čast Svete Obitelji i 12 Zdravo Marija na čast prvih dvanaest godina Isusovog Djetinjstva. Isus je objavio svojoj vjernoj štovateljici koliko mu je širenje ove pobožnosti drago. Pokazao joj je u jednom viđenju tu malu krunicu čija su zrnca osvijetljena nadnaravnom svjetlošću. Obećao joj je, da oni koji budu nosili i s pobožnošću molili ovu krunicu sačuvat će svoju čistoću i nevinost.
U vrijeme dok je živjela s. Margareta, molenjem ove krunice zadobivena su mnoga čuda i milosti duhovne i vremenite.
Dijete Isus sa radošću uslišava duše koje mole ovu krunicu i kraljevski nagrađuje one koji šire ovu pobožnost.
S. Margareta preporučila je da svi nose i mole ovu krunicu Djeteta Isusa kao znak veličine i nevinosti Isusove u jaslicama i kao čvrstu nit koja nas  s njim povezuje.
U obrascu kojeg svećenik moli dok blagoslivlje ovu krunicu kaže:
"Gospodine, od svih onih koji nose i mole ovu krunicu na čast 12 godina svetoga djetinstva Isusovog, otkloni đavla koji sije zlo, otjeraj neprijatelje duše i tijela, čuvaj ih od svakoga zla koje proizlazi iz ljudske naravi, čuvaj ih trajno i pomozi im da sretno dođu u život vječni."
Neka se ova krunica moli s pobožnošću i vjerom, pogotovo ponedjeljkom kada se slavi Praški mali Isusi svakoga 25-tog u mjesecu, jer je to dan slavnog Utjelovljenja i Rođenja Sina Božjega. "Taj dan se slavi radi velikih milosti kojima nas je Božansko Dijete obdarilo jer se želi razdati", kaže blažena s. Margareta od Presvetog Sakramenta.
Preuzeto iz Petite Oeuvre du Divin Enfant Jesus

NAČIN MOLJENJA KRUNICE:

Ljubeći medaljicu moli se:
Presveto Trojstvo, mi ti prikazujemo sve poklone srca svetog Djeteta Isusa.

Na svako od 3 zrna moli se:
I riječ je Tijelom postala i prebivala među nama.
Oče naš..


Na svako od dvanaest zrnaca se moli:
I Riječ je Tijelom postala i prebivala među nama.
Zdravo Marijo…

Prije svake Zdravo Marijo se kaže otajstvo: 

1. Utjelovljenje
Volim te Marijo u poniznu stavu službenice pred Bogom, kojeg očaravaš svojom poniznošću. Ta skrivena krepost čini te svemoćnom. Tvoje srce privlači Presveto Trojstvo. Duh Ljubavi osjenjuje Te svojom snagom, a Sin - jednak Ocu u Tebi se utjelovljuje. Postaje naš brat. Isuse, utjelovi se u našim srcima, našim životima i proslavi se.
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

2. Pohod Blažene Djevice Marije Elizabeti
Marijo, Ti mi daješ osjećati da nije nemoguće stupati Tvojim stopama, Kraljice Izabranika. Ti si učinila vidljivim uzak put do raja usvajajući najbitnije kreposti, poniznost i poslušnost koje su osobito mile nebeskom Ocu. Uz tebe Marijo, volim ostati malena, neznatna, i u veličinama ove zemlje gledam tek ispraznost, a od Elizabete koja Te prima u pohode učim vršiti djelotvornu ljubav prema bližnjemu. Nauči nas, Marijo, slaviti Oca nebeskog kako si ga Ti s Elizabetom slavila, veličala i za Boga živjela.
Isuse, molimo Te po ovim molitvama s nama pođi sada u pohode k bolesnima, žalosnima, besposlenima, beskućnicima, ovisnicima, umirućima i svima kojima je Tvoja pomoć potrebna i za koje te sada u ovoj molitvi molimo. Pomozi im. Proslavi se, Isuse!
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

3. Rođenje
Draga majko Marijo i sveti Josipe, došli ste u Betlehem. Gledam kako vas Betlehemci odbijaju. Nitko nema mjesta, ne prima sirote strance jer su srca ljudi zatvorena. Mjesta ima samo za velike... za bogate, pa stoga u štali Kraljica neba očekuje rođenje Bogočovjeka. O predobra Majko moja, kako li si velika i ljubavlju bogata u tako siromašnom smještaju. Ti nosiš LJUBAV koja po Tebi silazi s neba radi čovjeka.
Isuse, otopi naša zaleđena i često okamenjena srca da vide potrebe drugog, posebno onog malog, samozatajnog čovjeka koji redovitim putem često ne može doći ni do posla, ni do stana, niti može biti primljen u bolnicu, ni upisati svoje dijete u školu, niti doći do vrata ''velikih'' kako bi im pomogli riješiti njihove probleme. Isuse, oni imaju pouzdanje u tebe, stoga te za sve njih molimo, ali i za one koji im mogu i trebaju pomoći. Proslavi se, Isuse!
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

4. Poklon pastira
Kad motrim Vječnog koji je sišao u vrijeme i postao Maleno Djetešce, u pelene povijena, i slušam slabašan krik Božanske Riječi, o draga nebeska Majko moja, više ne zavidim anđelima jer njihov moćni Gospodar, moj je ljubljeni brat! Toliko te volim dok slušaš pastire i mudrace, i brižljivo u svom srcu prebireš sve te događaje. Veličina malenosti u Djetetu Isusu neizmjerljiva je ljudskom umu. Ljubav kojom ljubi čovjeka još je teže dohvatljiva i razumljiva. Tako ljubiti može samo BOGOČOVJEK, Isus iz Nazareta.
Isuse, otvori moje srce da, poput onih priprostih pastira i pobožnih kraljeva, i svih onih koji su stavili svoje molitve i zahvale u Tvoje jaslice, mogu u Tebi malenomu, poniznomu, prepoznati svoga Boga, Stvoritelja i Spasitelja. Pokloniti se Tebi ne samo koljenom već sav svoj život pokloniti Tebi, vršeći poslanje koje si im povjerio. Proslavi se, Isuse!
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

5. Obrezanje
Kako drugi obredi, tako i obrezanje nalazi u Isusu svoje SAVRŠENSTVO, Božji savez s Abrahamom, čega je obrezanje bilo znak, i u Isusu postiže svoj puni učinak i svoje savršeno ostvarenje, budući da Isus bijaše ''DA'' svih starodrevnih obećanja.
Isuse, često vjerski obredi meni su nerazumljivi, smetaju me i više puta tjeraju iz Crkve. U isto vrijeme privlače me obredi koji Tebe ne slave i koji pogrđuju Tvoje sveto Ime. Isuse, pomozi mi shvatiti i prihvatiti sve ono što me vodi k Tebi da Ti i ja spremno mogu reći svoj ''DA'', ali u tome pomoći i tolikima, koji i u mome gradu vrlo malo ili ništa ne znaju o Tebi. Prosvijetli ih i privuci k sebi. Proslavi se, Isuse!
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

6. Poklon Triju Kraljeva
Isuse, Kraljevi Tebe traže. Kreću na put, u neizvjesnost, u nepoznato, ali žele Te naći i Tebi se pokloniti, priznati Te svojim Bogom. Isuse, jesi li Ti moj Bog? Često, Isuse, tražim sigurnost izvan Tebe. Sve želim znati i sve osigurano imati. Ne želim ići u rizike, pa ni u avanture s Tobom. Sigurno je sigurno. A što je zapravo sigurno? Preko noći veliki postaju mali, bogati siromašni - beskućnici, prosjaci, sigurni vrlo nesigurni. Današnja situacija u svijetu vrlo zorno nam o tome govori. Jedina prava sigurnost je u Tebi, Isuse i Bože moj!
Isuse, daj mi da to shvatim ja, ali i toliki za koje Ti još nisi Bog, jer te traže na krivim mjestima, u raznim sektama, magiji, alkoholu i slično. Zato nas Ti privuci i k sebi dovedi da te slavimo i za sve Ti zahvaljujemo. Proslavi se, Isuse
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

7. Prikazanje u hramu
Volim Te Marijo dok si s drugim ženama, što prema svetom Hramu upraviše hod. Volim Te dok Spasitelja naših duša prikazuješ Ocu, dok ga sretni starac Šimun grli u naručju. Najprije s osmjehom slušam njegovu pjesmu, ''Sad otpuštaš slugu svoga Gospodaru po riječi svojoj u miru, ta vidješe oči moje Spasenje tvoje...'', ali mi ubrzo njegove riječi izazivlju suze. Proročkim okom on motri budućnost, i mač boli, Marijo, Šimun Ti pretkazuje. Proročica Ana razglašuje o Djetetu, obećanom Mesiji.
Isuse, prikazati se Ocu znači prihvatiti i život i smrt, i radost i žalost i zdravlje i bolest. Potrebna nam je velika vjera, vjera Tvoje Majke, starca Šimuna i proročice Ane. Jer sve Isuse što od Tebe dolazi za naše je dobro, makar nam je nekad neprepoznatljivo: bol, patnja, smrt..., ali i Ti si kroz sve to prošao i izašao kao Pobjednik. I upravo kroz to se očitovala Tvoja ljubav prema nama, jer si sebe na križu prikazao Ocu za nas. To je vrhunac Tvoje ljubavi. Zato, Isuse, neka ljubav, a ne računica, prevlada u našem životu. Proslavi se, Isuse
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

8. Bijeg u Egipat
Marijo, Kraljice mučenika! Sve do večeri tvoga života mač boli probadao je Tvoje Srce. S Malenim Isusom moraš napustiti domovisnko tlo da izbjegneš bijesu častohlepna kralja. Isus pod Tvojim plaštem mirno sniva, a Josip se sprema za put. Tako se na djelu očituje Tvoja poslušnost i pouzdanje, jer ideš u Egipat bez razmišljanja i odgađanja.
Isuse, trebao si imati mirno djetinjstvo, ali već kao Dijete morao si bježati pred svojim neprijateljem. Kad smo u društvu Marije i Josipa koji spremno slušaju i vrše volju nebeskog Oca i tuđina postaje moja zemlja, jer neprijatelj nema vlasti nad nama. Važno je prepoznati neprijatelja - grijeh i bježati pred njim - kloniti ga se, a spremno prihvaćati i vršiti volju Očevu. Proslavi se, Isuse.
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

9. Boravak u Egiptu
Boravak u Egiptu, Marijo, za tebe nije bio lagan. Tuđina, siromaštvo, strani običaji. Ali Tvoje srce je sretno. Ta nije li Isus najljepša Tvoja Domovina, Tvoje bogatstvo i sve što Tvoje srce ispunja?! Tko ima Isusa ništa mu ne nedostaje, a tko Isusa nema, uistinu je u tuđini, u progonstvu, u najvećem siromaštvu. Tko ima Isusa, ima nebo. Ti Marijo, posjeduješ nebo....
Isuse, daj da svima nama, put, život i Domovina budeš Ti, molimo te. Proslavi se, Isuse!
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

10. Povratak u Nazaret
Kad ispune sve što je po zakonu Gospodnjem trebalo učiniti, vrate se u Galileju, u svoj grad Nazaret. Dijete je raslo i jačalo, napunjajući se mudrošću. I milost je Božja počivala na Njemu.
Isuse, Ti si sa svojim roditeljima ispunio svoju zadaću i vrativši se u svoj grad nastavio živjeti u poslušnosti napredujući u mudrosti, dobi i milosti. Pomozi i nama da ne gledamo gdje živimo, što radimo, već da mudro živimo, kako bi Tvoja milost ispunjala naš život da slavimo Tebe i tako vršimo volju Tvoga nebeskog Oca. Proslavi se, Isuse!
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

11. Život Isusov u Nazaretu
Evanđelje nas uči da Isus, rastući u mudrosti, Mariji i Josipu ostaje podložan i poslušan. Srce mi otkriva kako je Isus uvijek spreman s puno nježnosti poslušati svoje drage roditelje. Isus već kao Dijete želi i vrši volju Očevu.
Isuse, Tvoj je glavni zadatak bio vršiti volju Očevu. I mi kao tvoji nasljedovatelji imamo istu zadaću. Udijeli nam potrebnu spoznaju i milost da u svakodnevnom životu prepoznamo, a nadasve vršimo Tvoju svetu volju. Proslavi se, Isuse!
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...

12. Isus u hramu među učiteljima i pismoznancima
Marijo, nakon dugog traženja, napokon si ugledala svog ljubljenog Sina Isusa među učiteljima i pismoznancima. Ljubav Te je vodila, pa svom dragom i mudrom Djetetu, što svojom mudrošću očarava i zadivljuje učitelje, veliš: ''Sine moj, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili!" A Dječak - Bog odgovara Majci: ''Zašto ste me tražili? Zar ne znate da mi je biti u kući moga nebeskog Oca?" Koje li tajne? Kakav mudar upit postavlja Isus svojoj Majci. On zna gdje mu je biti. U kući svog nebeskog Oca.
Isuse, Ti nam daješ jak i vrlo jasan primjer. Ti si tamo gdje treba biti. Znam li ja gdje trebam biti? Gdje su naša djeca i mladi? U kući svoga nebeskog Oca, ili pred televizorom, u kafiću, diskaču i drugdje. Gdje ja najčešće boravim i koliko se često sastajem s nebeskim Ocem? Poput Isusa rado odlazimo u kuću nebeskog Oca da ga slavimo i da zavrijedimo čuti glas: ''Dođite blagoslovljeni Oca moga....'' Proslavi se, Isuse!
- Proslavi se, Isuse, proslavi se s Majkom svojom, proslavi.
- I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
- Zdravo Marijo...


Zahvalna molitva Malom Isusu
Božansko Dijete Isuse, znam da me voliš i da me nećeš nikada napustiti.Zahvaljujem ti na tvoju prisutnost u mom životu.
Čudotvorno Dijete, vjerujem u Tebe i Tvoje obećanje mira, blagoslova i slobode od svih nevolja. U Tvoje ruke stavljam sve svoje brige i potrebe.
Gospodine Isuse, pouzdajem se u Tvoje neizmjerno milosrđe i ljubav. Želim Te slaviti i častiti i sada i uvijeke. Amen.


Litanije u čast Božanskog Djeteta Isusa
Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se.
Kriste, čuj nas.
Kriste, usliši nas.
Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!

Djetešce Isuse, pravi Bože, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, Sine Oca vječnoga, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, Riječi tijelom postala, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, Oče vječnosti, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, željo naroda, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, očekivanje pravednika, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, ljubimče svih svetih duša, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, začeto po Duhu Svetom, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, koje se nisi ustručavalo krila Djevičina, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, koje si uzelo obličje sluge, (navedi nakanu) smiluj nam se!

Djetešce Isuse, koje si pohodilo Elizabetu u krilu svoje djevičanske Majke, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, željom od Marije i Josipa iščekivano, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, od Djevice u Betlehemu rođeno, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, u pelene povijeno i u jasle položeno, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, koga su anđeli navijestili i pastiri pohodili, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, kod obrezanja ranjeno, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, kojemu je bilo nadjenuto preslavno ime Isus, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, kojemu su se poklonili mudraci, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, koje je Djevica Marija u hramu prikazala, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, koje je Herod progonio, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, koje je sveti Josip s Majkom poveo u Egipat, smiluj nam se!
Djetešce Isuse, učitelju poniznosti i poslušnosti. smiluj nam se!

Jaganjče Božji, koji uzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji uzimaš grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji uzimaš grijehe svijeta,
smiluj nam se!

Pomolimo se:
Bože, Tvoj se Jedinorođenac pojavio u našem ljudskom tijelu
te smo spoznali da nam je izvana sličan.
Daj, molimo Te, da nas On iznutra, u Duhu obnovi.
Po Kristu Gospodinu našem.
Amen.

petak, 9. prosinca 2011.

DEVETNICA SVETOM OCU BENEDIKTU

(Koja se moli kroz devet dana a koristi se posebno u slučajevima teške ovisnosti o porocima)

Online Shop

- O divni Sv. oče Benedikte, uzvišeni uzore svetosti svih kreposti, čista posudo Božje milosti, svrni svoj pogled na mene koji ponizno klečim pred Tvojim nogama i usrdno molim Tvoje ljubljeno i čisto srce puno ljubavi, moli za mene pred Prijestojem Božjim.
- Tebi se obraćam sv. Oče u ovoj nevolji zarobljenosti u koju upadoh svojom ne poslušnošću dopustih da me toliki neprijatelji moje duše okruže. Sotona me teško pritišće, zle i poganske misli tako naviru da se sam ne mogu oduprijeti i zato ti vapim i molim:
PRITECI MI U POMOĆ O SVETI OČE BENEDIKTE! TI KOJI SKIDAŠ SOTONSKE SILE KOJE STREPE PRED TOBOM, BRANI ME OD NASRTAJA SOTONE, I SVOJIM BLAGOSLOVOM DAJ VJERU, RADOST, I OSLOBOÐENJE MOJOJ DUŠI. (3X)

- Molim te da me snagom svoga svetoga blagoslova blagosloviš, pomogneš da te slijedim u svim tvojim krepostima. Neka tvoj blagoslov bude uvijek sa mnom da se mogu oduprijeti svakom grijehu, svim napastima i svega se odreći, onoga što šteti mome tijelu i mojoj duši. Otkloni, moćni sveče, sve ono što mi prijeći da budem potpuno Kristov-a. Izmoli mi potpunu pobjedu nad naprijateljem moje duše i tijela i uzmi me u svoju trajnu zaštitu.
PRITECI MI U POMOĆ O SVETI OČE BENEDIKTE! TI KOJI SKIDAŠ SOTONSKE SILE KOJE STREPE PRED TOBOM, BRANI ME OD NASRTAJA SOTONE, I SVOJIM BLAGOSLOVOM DAJ VJERU, RADOST, I OSLOBOÐENJE MOJOJ DUŠI. (X3)
- Sveti Oče Benedikte, pobjedniče đavla izmoli mi od Boga milost u ovoj devetnici i zaštitu koja mi je potrebna u kušnjama, bijedama i ovim patnjama mog života.
- Ti nisi nikada uskratio utjehu, zaštitu i pomoć onome koji je Tebe za pomoć zazvao i tvoj zagovor tražio. Velika je tvoja ljubav za one koji pate, koji su nesretni i ožalošteni. U svojoj velikoj ljubavi prema njima i samilosti si činio čudesa i sve što je bilo mrtvo dobivalo je život.
- Pogledaj ovu bijedu (iznesi je, ili reci ime za koje moliš) u kojoj je ovisnosti u grijehu (navedi ovisnost)
- Učini čudo Sv. Oče Benedikte! Kao što si nekada činio! Ti to možeš ako hoćeš!
- Imaj samilosti za ovu moju nevolju i potrebu!
- Trebam Te, Sveti Oče Benedikte, priteci mi u pomoć!
- Proslavi Isusa, a ja ću svjedočiti njegovu ljubav, tvoj moćni zagovor i širiti ovu pobožnost!
- O veliki sveče zaštitniče moje duše, danas Te izabirem pred cijelim nebom svetih, pred svim anđelima i arkanđelima za svoga zaštitnika i zagovornika. Čuvaj me, štiti me, brani me, povedi me, pomozi mi da živim kao vjerno dijete Božje, poslušno njegovoj svetoj volji da postignem vječnu nebesku radost i sreću. Amen.
Sada se moli Krunica i Litanije SVETOM KRIŽU

KRUNICA SVETOM KRIŽU ISUSA KRISTA
Moli se na Gospinu krunicu 

Na prva tri zrnca: 
1. Koji neka nam po znaku Svetog Križa umnoži vjeru!
2. Koji neka nam po znaku Svetog Križa učvrsti ufanje!
3. Koji neka nam po znaku Svetog Križa usavrši ljubav!

Desetice krunice: 
1. Koji je svojim Svetim Križem svijet otkupio!
2. Koji sa svog Svetog Križa izljeva svoju dobrotu na nas!
3. Čiji Sveti Križ nek nas oslobodi od svih zala, nesreća i odstrani od nas svako zlo!
4. Čiji Sveti Križ nek nam bude štit, snaga, obrana, sva naša nada i pobjeda!
5. Čiji Sveti Križ ljubimo, klanjamo se, slavimo i koji nas vodi do istinske sreće!

Na veliko zrno moli se: 
O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i snagom svoga Svetog Križa, umiri naše neprijatelje, otjeraj zle duhove, zaštiti od nesreća i budi naša ljubav, pobjeda i slava u sve vjeke vjekova. Amen.


LITANIJE SVETOM KRIŽU ISUSOVOM
(Iz pavlinskog Svetišta Rana Isusovih Wieruzow - Poljska)

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se! 
Sine, otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se! 
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se! 
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se! 

O Križu Sveti, drvo života, spasi nas!
Drvo poznanja dobra,
Uresu čovječanstva,
Ukrasu svog kršćanstva,
Posredniče našeg Otkupitelja,
Izvore svakog blagoslova,
Utjeho svih iznemoglih,
Izgonitelju zlih duhova,
Katedralo strpljenja,
Obrano djece Božje,
Ključ Kraljevstva nebeskog,
Pribježište u svim nevoljama i napastima,
Nado grešnika,
Svjetlo pravednih,
Odmore onima koji traže savršenstvo,
Utjeho trpeće Crkve,
Slavo pobjedničke Crkve,
Znaku spasenja navješten od Patrijarha i Proroka,
Radosti apostola,
Kruno mučenika,
Veselje ispovjedalaca,
Štite djevica,
Založe vječne sreće
Sveti Križu, poškropljen Krvlju Isusovom,
Sveti Križu, koji nam beskrajni mir osiguravaš,
Sveti Križu, na kojem je smrt pobjeđena,

Isuse Kriste, Raspeta ljubavi, smiluj nam se
Isuse Kriste, koji si trpio sramotu križa,
Isuse Kriste, koji si bio poslušan Ocu do smrti na Križu,
Isuse Kriste, koji si tijelom svojim na Križu za naše grijehe platio
Isuse Kriste, koji si smrt našu na Križu raspeo,
Isuse Kriste, koji si po svom Križu sotonu porazio,
Isuse Kriste, koji si nas po Križu ka slobodi djece Božje priveo,
Isuse Kriste, koji sa znakom Križa dolaziš suditi žive i mrtve,

Budi nam milostiv Oprosti nam Isuse!
Budi nam milosrdan Usliši nas Isuse!

Od svakog i najmanjeg grijeha, oslobodi nas Isuse!
Od zamki vječnog nam neprijatelja,
Od vječnog prokletstva,
Od straha od smrti,
Po Tvome svetom Križu,
Po svojim pet Svetih Rana,
Po krvi prolivenoj Svojoj,
Po smrti Svojoj,

Mi, grešnici, Tebe molimo, usliši nas Isuse!
Da uvijek budemo pravi ljubitelji Tvoga Križa,
Da u ničemu svoju slavu ne tražimo, osim u Svetom Križu Tvome,
Da nas snagom Tvoga Križa od svih  nesreća udostojiš izbaviti,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, Oprosti nam Isuse
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, Usliši nas Isuse!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, Smiluj nam se Isuse!

Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te,
jer si po svome Svetom Križu, otkupio svijet!

Pomolimo se: Svemogući Bože, Tvoj Sin, poslušan Tvojoj volji, umro je na križu, da bi svi ljudi mogli zadobiti spasenje, učini da na zemlji upoznamo otajstvo Otkupjenja i njegove plodove doživimo u Nebu. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

petak, 2. prosinca 2011.

Devetnica sv. Roku


zaštitniku od zaraznih bolesti



Sveti Roko 
      (1295.-1327.)


Sveti Roko rođen je 1295. god. u Montepellieru, u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof, potomak francuskih Križara. No unatoč položaju i bogatstvu njegovi roditelji nisu mogli imati djecu. Prema najstarijem životopisu sv. Roka, molili su se i zavjetovali te su dobili sina. U ranoj mladosti na njega je najviše utjecala majka koja je bila uzorita kršćanka, od koje je sveti Roko naslijedio ljubav prema Kristu. 


Prije nego je navršio 20 godina, ostao je bez roditelja. Po uzoru na sv. Franju prodao je obiteljska dobra, a novac podijelio siromasima. Zatim se, i sam siromah, uputio na hodočašće u Rim. Na putu se zaustavio u Acquapendenteu, gdje je pomagao oboljelima od kuge, a uz Božju pomoć učinio je i nekoliko čudesnih ozdrav­ljenja. Sljedeća postaja njegovog puta bila je Cesena, a zatim Rim gdje se zadržao tri godine. Pri povratku u domovinu zaustavio se u Riminiju, Novari i Piacenzi, pomažući bolesnima i nemoćnima. Dok je bio u Piacenzi i sam je obolio od kuge te je bio prognan iz grada. Otišao je u obližnju šumu, gdje se hranio biljem da bi preživio, uzdajući se u Božju providnost. Prema legendi, dok je bolovao svaki dan mu je dolazio pas noseći kruh. Sv. Roko nije znao kako da nahrani psa pa je napravio ranu na nozi iz koje je tekla krv. Dok je bolovao na njega je naišao plemić Gottardo Pallasrelli. Tijekom razgovora sv. Roko je na njega ostavio dubok dojam te se on, inače čovjek ne baš duboke vjere, obratio te prihvatio sv. Roka i njegovao ga dok nije ozdravio. Pošto je ozdravio, sv. Roko je nastavio put prema svom rodnom gradu. Iscrpljen od teške bolesti bio je potpuno izobličen te ga sugrađani nisu mogli prepoznati. Smatrajući ga sumnjivcem bacili su ga u zatvor. Tamo je proveo pet godina i još jednom obolio od kuge. Na samrti, svećeniku koji mu je došao podijeliti sakramente, otkrio je svoj identitet. Preminuo je 16. 8. 1327. 
Najranije štovanje sv. Roka potječe iz okolice Montpelliera 1420. god., gdje se i najviše uvriježilo. Odatle se brzo proširilo u sjevernu Italiju, osobito Bresciju i Piacenzu. U Veneciji je za vrijeme kuge 1477. osnovana bratovština Sv. Roka, a u Rimu 1499. koja je na Ripeti sagradila crkvu svome zaštitniku. Crkva je za vrijeme kuge 1522., 1527. i 1530. god. bila utočište brojnim bolesnicima. Širenju svečevog štovanja najviše su doprinijeli franjevci i kapucini. Papa Grgur XIII. unio ga je u Rimski martirologij, što je poslije potvrdio i papa Urban VIII. 
U Hrvatskoj zaštitnik je mnogih mjesta: Virovitice, Starog Grada, Sutivana, Kreševa, Prapatnica, Klane, Lumbarde, Šepurina, Lovinca, Svetog Roka u Lici, Zatona, Jazavice, Roždanika, Galgova, Udovičića kod Otoka, Drniša i drugih. Štuje se kao zaštitnik oboljelih od gube, kuge, kolere i općenito zaraznih bolesti, invalida, kirurga, a zaziva se i u pomoć protiv bolesti domaćih životinja. Danas sv. Roka smatraju i zaštitnokom od AIDS-a.



PRVI DAN
Život sveca
Naš Božanski Spasitelj pojavio se u obliku sluge, ne samo da nas oslobodi nego, da nam također bude najveći i najsavršeniji krijeposni primjer, prema kojemu mi svoj život trebamo usmjeriti. Ali, da naš pogled pri razmatranju njegove uzvišene Svetosti i Savršenosti ne zaslijepi, daje nam svece kao primjere. U njima sjaju zrake njegovih krijeposti našim očima ublažene. U njih gledam s hrabrošću i povjerenjem, tako da ih slijedim, Kristov namjesnik postati, – kako kaže apostol. U susret nam dolazi vrsni primjer iz zbora svetih, sv. Roko, koji nas svojim poniznim, samo Bogu i bližnjemu posvećenim životom, sebi privlači i poziva da ga slijedimo.
Mi ne vidimo na njemu krvave znakove mučeništva, koji zastrašuju našu prirodu, niti veliko djelo naših vjerskih poslanika, koje obuhvaća sve narode, niti da od zemaljskog odudara, niti pozvani život s posebnim milostima nekih odabranih svetaca, nego se njegovo bivanje odvija u uobičajenom slav­ljeničkom duševnom obavljanju, zažaren ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. Iz njegova života zrače krijeposti koje nas obvezuju vršiti ih. Napominjući njegovu poniznost, prezira­nje zemaljskog, pobožnost, ljubav prema bližnjemu, ljubav prema neprijateljima, strpljivost, hrabrost, zaziva nam riječ Božju: “Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.” Iv 13,15
Koliko sam ja udaljen od ovog uzvišenog primjera? Gdje je moja težnja za savršenošću, čemu me Bog poziva? Gdje je ona ozbiljnost sv. Roka u vršenju kreposti, u kojima mi je određen put mom nebeskom cilju? Može li on te kreposti vršiti, zašto ne i ja?

Molitva
Slave dostojan sv. Roko, odgojen od pobožnih roditelja u svetom strahu Gospodnjem, od ranog djetinjstva najavio si veliku ljubav za službu Najvećemu i svim pobožnostima. Izmoli nam od Boga oproštenje mladenačkih pogrješaka i zavaravanja, da u vrijeme našega života, koje nam je od Gospodina po Njegovom milosrđu udijeljeno, Njemu čistim srcem služimo. Po Kristu našem Gospodinu. Amen.
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.


DRUGI DAN
Njegova vjernost u očuvanju milosti
Od svojega ranog djetinjstva koristio je velikom vjernošću sve milosti, koje je primio u izobilju od Boga. S kojom pozornošću je zaobilazio sve opasnosti, koje su prijetile njegovoj nevinosti! Jesi li ti s istom brižnošću štitio brojne milosne darove, koje je Božja ruka na pragu tvojega života na tebe izlila? Već tako rano pozvao te Gospodin na milosni život, i pružio ti svoju ruku za pomoć. Ali, isto tako nisi mario za Njegovim pozivom, odbio si od sebe potporu ruke i obeščastio si tako lijepo djelo milosti, koje je Gospodin u tebi htio utemeljiti. Mi smo jednom određeni, naš cijeli život, također i godine mladosti, staviti u službu Božju. Ne smijemo ostati ravnodušni, jer svako mirovanje je jedan hod unatrag, pobjeda zla nad nama. Ulaziti kao anđeli u sredini tajanstvenih stuba, koje je patrijarh Jakob gledao, želimo također i mi na stubama našeg života, uvijek dalje, uvijek naprijed, u kršćanskoj kreposti i svetosti.
To je naš poziv od same naše mladosti. Kako si ti tom pozivu odgovorio? Gdje je tvoja nevinost krštenja, a gdje križ pun milosti kojega je Crkva tada u tebe utisnula, kad je dotakla tvoje čelo? Umjesto da si odmah, kao sv. Roko, napredovao u milosti kao u dobi, da si množio svoje zasluge, da su tvoje kreposti sve sjajnije svjetlucale. Možda si već u ranim godinama natovario Božji bijes. Tako mlad, a već tako veliki grješnik! Gubitak nevinosti, nemarnost za naše obveze, množenje naših grijeha. O Gospodine, ne gledaj na grijehe naše mladosti i naša lutanja. Iz dubine srca kajem se za moje postupke i proturječim sotoni i njegovom sjaju, grijehu i njegovim djelima.

Molitva
Sveti sljedbeniče našeg Gospodina Isusa Krista, odmah, nakon mladosti, poslije smrti tvojih roditelja, odrekao si se zemaljskog posjeda, da bi u siromašnoj hodočasničkoj odjeći hodočastio u sveta mjesta. Molimo te, budi uz nas, da očistimo naše srce od svih neurednih ljubavi za svijet, njegove časti, dobra, i da ljubimo svim srcem prijatelje i Boga. Amen.
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.

TREĆI DAN
Njegova preziranja zemaljskih stvari
Sve zemaljske stvari prezirao je sv. Roko iz duše. Najsjajnija budućnost bila je ispred njega, časna mjesta su mu bila nuđena, i sve to ponosno je prezirao. Kako su čvrsti vezovi, koji te vežu za prolazno, a ipak je to, što ti tvoje nazivaš, i tako grješno ljubiš, neusporedivo s tim što sv. Roko pokazuje. Razbij nesnošljivi teret koji te pritišće. Oslobodi se od prašine grijeha. Stavi ga tamo gdje i pripada, naime pod tvoje noge, a ne u tvoje srce. Istinski Bogoljub ne treba sve grješne privrženosti vezati s onim što ima, nego mora si sam odumirati. Isus govori: “Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.” Mt 10, 38. Sv. Roko je ovo opominjanje potpuno razumio i izvršio. Nakon što je napustio svoja dobra, odrekao se i sam sebe, svoje slobode, svog mira, svake osobne ugodnosti, i prepustio se radosna srca sasvim Bogu u svim kušnjama na koje je nailazio.
Da i mi sve više sebi odumiremo, da sve više našim zlim željama i našim strastima kažemo: Ne! Također bismo, kao i sv. Roko, u ovoj neprekidnoj borbi protiv nas samih našli neprocjenjivo blago, koje je u tome skriveno. Tako bismo kušali slast Božje ljubavi i ostvarili slobodu, koju svijet ne poznaje, koja je blago djece Božje.

Molitva
Sv. Roko, ti si nezapažen od svijeta, poznat samo tvom Stvoritelju, ponizno išao nepoznatim putovima, strpljivo podnoseći velike kušnje, nepravde i potrebe. Molimo te izmoli nam milost, da i mi na hodočasničkom putovanju, koje nas vodi u vječnost, sve grješne komotnosti zaobiđemo i po tvomu uzoru, sve patnje i traženja strpljivo podnosimo iz ljubavi prema Bogu. Amen.
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.

ČETVRTI DAN
Njegovo zalaganje u dobru
Svetac se nije zadovoljavao samo s dobrim odlukama. Njegove odluke slijedila je odmah činjenica. Njegov cijeli život je pokazivao kako su njegove nakane bile čvrste i ozbiljne. Mi smo naprotiv tako polagani i mlaki u našim nakanama, tako pospani i ravnodušni u izvršavanju. Koju bezvoljnost nosimo u nama prema Bogu, i prema Božjim stvarima, koje protivljenje naspram svih napora koje je vezano za izvršavanje dobra! Poteškoće na koje je svetac nailazio u njegovoj čežnji za krijepostima, udvostručili su samo njegovo zalaganje. Život u jednoj stranoj zemlji, okolina grješnog svijeta, zavođe­nje strasti, sve to je moglo dovesti u kušnju njegovu krijepost. Sve kušnje služile su samo za to, da se njegovo zalaganje čeliči, da njegovu čežnju postavi na višu razinu, njegove zasluge da uveća, tako da je bila poticana njegova poniznost, blagost, ljubav prema bližnjemu, pobožnost na najveći stupanj usavršavanja.
Koliko smo mi naprotiv udaljeni od ove visine, savršene duhovne ljepote sveca. Ne lebdimo li stalno u našoj mlakosti, i pospanosti između neba i zemlje, između Boga i svijeta? Nije li naš život tužna mješavina od dobra, koje se sve više u sebe skuplja, i zla, koje sve više napreduje? I s ovom hladnom i ravnodušnom ljubavlju želiš zadovoljiti ljubav tvoga Boga, i steći neizrecivo lijepo nebo? Oživimo opet u nama istinsko zalaganje, i dajte da neumorno ustrajemo u brizi za našu dušu, u službi Najuzvišenijega!

Molitva
Anđelu jednaki mladiću, sv. Roko, ti vjerni sljedbeniče serafinskog svetog Franje, isto kao i on dao si sve siromasima i kao član trećeg Reda ovoga svetog patrijarha, ti si postao najvrjedniji đak i oduševljeni ljubitelj evanđeoskog siromaštva, koje je Spasitelj poučavao riječju i djelom. Izmoli nam na prijestolju Božjem veliku ljubav za siromaštvo i jednu nepotresnu strpljivost u svim potrebama ovoga života. Amen.
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.

PETI DAN
Njegova ljubav prema bližnjemu
U ljubavi prema bližnjemu propovijedao nam je sv. Roko najljepši i najuzvišeniji primjer. Ova ljubav ga je potakla, da svoju veliku imovinu preda siromasima, bez da je za sebe i najmanje zadržao. Iz ljubavi prema siromasima bio je i sam siromah. Gdje je naša snažna, na žrtvu spremna ljubav za siromašnu subraću? Hladna srca možemo tako često pogledati potrebu Isusovih udova. Skloni smo milostinju gledati samo kao jednu dužnost ljubavi, čija je praksa izložena našoj samovolji. A Bog ipak hoće, da ti, upravitelj Njegovih dobara, njih primijeniš, kako On želi, dakle da ih dijeliš sa siromasima. Zapovijeda ti, kaže Sveto pismo, da ne stisneš ruku prema potrebnima. Između nas i naše braće trebaju vladati veći obziri, nego stroge obveze. Ljubav prema Bogu i narodu nas potiče da bližnjega potpomažemo prema mogućnosti. Možeš li ti vidjeti Božju sliku i priliku u potrebama, da radosno misleći na Boga pohitiš u pomoć? Nije li ljubav prema bližnjemu tako duboko u našim srcima upisana, u čijim će djelima Spasitelj spoznati, da li smo mi njegovi?
U prekrasnom svjetlu zasvijetlila je ljubav sveca prema bližnjemu u vrijeme neizrecivog jauka i bijede, koja je čovječanstvo kugom zarazila. Neopisane su žrtve, koje je on tada podnio. S neprolaznim slovima zavedeno je njegovo predanje u knjige povijesti, još dublje u knjige vječnoga života. Bog je nagradio njegovu nesebičnu ljubav preko nebrojenih čudesnih ozdravljenja, koje je On preko njega učinio. Ispitaj se, da li ti ispu­njavaš svoju obvezu, ako tvoji bližnji boluju. Ako potreba nije izišla u javnost, ako se poneki stide, ako čin ljubavi nije povezan s neugodnostima, tada možeš reći, dali ljubav prema bližnjemu ima duboke korijene u tvom srcu, i dali gledaš u patniku drugog Krista. Prava ljubav nema granica u brizi za trpeće tijelo bližnjega, niti zaboravlja njegovu dušu. Preko njegove molitve, razborite opomene, sv. Roko je djelovao na srca bolesnih, priveo ih je kajanju i obraćenju. Ni ti, ne zaboravi u tvojim odnosima prema bližnjem na njegovu besmrtnu dušu. Kako bi poneke duše mogle biti spašene i s malo truda, kad bi se jedan našao, koji bi kroz molitvu, preko produhovljene riječi ljupkosti i ljubavlju djelovao. Možda ti u tvojoj blizini imaš priliku da ovu ljubav naviještaš. Ljubav je domišljata, ona će ti pokazati sredstva i putove, kako ćeš postići cilj. Riječ utkaj u srce Sv. Pisma: “znajte; tko vrati grešnika s lutalačkog puta njegova, spasit će dušu njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha.” Jak 5, 20

Molitva
Sveti Roko, apostole ljubavi, posvuda, gdjegod te korak vodio, bio si pozdravljen kao anđeo s neba. Ispunjen žarkom ljubavlju, tješio si posvuda ožalošćene, bolesnike liječio, čuda u znaku svetog Križa činio. Zapali u našim srcima plamen ljubavi, s kojom si i ti bio zapaljen, i izmoli nam po tvom moćnom zagovoru milost, da ne malaksamo u djelima kršćanskog milosrđa. Amen.
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.

ŠESTI DAN
Njegova veličina u patnji
Isus zna da Bog ljubi one, koje On kažnjava. On vidi u patnji i žalosti života znakove posebne milosti i ljubavi Božje. Ne budimo stoga tako ludi, da zahtijevamo od Boga iznimku ovog pravila za nas, nego ponizno prihvatimo svaki dan križ iz njegove ruke kao znak izabranih. Tako su sveci uvijek radili za njihov osobni neizmjerni, vječni blagoslov.
Nakon što je sv. Roko nebrojene bolesnike od kuge oslobodio, zahvatila je i njega zaraza. Izbačen od jednog nezahvalnog grada, mučen u teškim bolovima, ležao je na siromašnom ležaju jedne propale šumske kućice. Ali, u trenucima najdublje napuštenosti i gorkih kušnji pristigle su mu bogate milosti, zabliještile su njegove kreposti u veličanstvenom svjetlu kao nekad kad je iz njega izlazila čudesna snaga, i kad su mu se ljudi divili. Njegova nepotresana strpljivost, njegovo jako povjerenje u Boga, njegovo bezgranično predanje volji Božjoj, njegova moćna čežnja za određenjem i zatim njegova herojska ljubav, koja ga je vratila iz ležaja boli k oboljelima od kuge u obližnjem gradu, koji ga je malo prije izbacio, to mu je bila ulaznica za nebo.
Također i za nas su patnje jedna škola kreposti i jedno sredstvo skupocjenih milosti, ako ih mi gledamo očima vjere i s poniznošću, Božjim srcem podnosimo. U ovoj školi učimo onaj sveti životni poziv, koji nas moćno uvjerava u ništavnost zemaljskog života i ispunja nas višim i većim mislima. U ovoj školi privlači Bog čovjeka sebi s ljupkom ali, neodoljivom snagom i čini nas sličnim njegovom trpećem Sinu, da bi nam utoliko udijelio bogatiji udio njegove slave. U školi križa provjerava se naše strpljenje, produbljuje se naša poniznost, i umnožava se čežnja za nebom, tako da mi radosno kličemo sa sv. Augustinom: “Ovdje reži, tu žeži, tu kidaj, o Gospodine, poštedi me samo u vječnosti!” Amen.

Molitva
Sv. Roko, kao primjer svake kreposti, ti stojiš u tvom životu ispred nas. Posebno se čudimo veličini duše, u kojoj se ti pojavljuješ za vrijeme teških patnji, u kojima te našla Božja ruka. Molimo te, budi uz nas, da mi po tvom primjeru patnje, koje nam Bog šalje, strpljivo podnosimo i tako krepost ka kreposti vodimo, dok ne dosegnemo potpunu ljubav Božju. Amen.
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.

SEDMI DAN
Njegova poniznost
Poniznost je čvrsto i živo uvjerenje da smo mi samo slaba i grješna bića, i da je milost, koja u nama posve djeluje. Najveća savršenost i svetost propada, čim čovjek ova svojstva odloži i pusti da njime ovlada ponos. Stoga je sv. Roko već od rane mladosti pobjegao iz njegove domovine, s tim da hvala i slava svijeta ne pomuti i ne otuđi ures njegovog čistog srca. Isti obzir ga je vodio kroz njegov cijeli život do smrti njegova imena, da obuhvati njegov iskon s najtješnjim velom. Tako je njegovu krepost sigurno zaštitio, gdje se sve ljepše razvijala i korak po korak se uzdizala do najveće visine svetosti.
Nije li ovaj primjer ponizne svetosti za postidjeti te? Ti znaš, da ponos nosi sobom veliku laž, a poniznost je sama istina. Zašto se tako gizdavo uzdizati? Što ti posjeduješ, nije li to dar Božji? Apostol te pita: “ako si primio, što se hvastaš kao da nisi primio?” 1 Kor 4, 7
Promatraj se u svjetlu istine, i vidjet ćeš tvoju dušu grijesima natrpanu, tvoje tijelo kao bijedna grobna trulež, tvoje ruke prazne dobrih dijela. Zašto ne biti ponizan? Ti želiš biti obljubljen u Božjim očima i kod ljudi, dakle pojačaj poniznost. Ponos te prezire od sviju, ali poniznost te okružuje s višom posvetom, koja umnožava dostojanstvenost i blaženstvo tvoga srca. Ti ćeš vjerno rasti u tvom pozivu u kreposti i sve više ostvarivati omiljenost pred Bogom. Budi uvjeren u to, da samo u poniznosti možeš ostvariti ovaj cilj. Ona te vodi na sigurnom putu do savršenstva, ona ti obraća najbogatije milosti Božje, jer “silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatna.” Lk 1, 52

Molitva
Sv. Roko, ti primjeru poniznosti, prinesi tvoj zagovor Bogu za nas, da mi po tvom primjeru sve ponose, kugu duše, zaobiđemo, da naše cijelo povjerenje u beskonačno milosrđe Isusa Krista upravimo i tako u njegovoj milosti rastemo. Amen. 
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.

OSMI DAN
Njegovo slavljenje
U neumornom zalaganju svetac je služio Bogu u žrtvenom predanju bližnjemu, njegovu dušu obogaćivao s velikom krepošću, za vječnost stjecao velike zasluge. Križ! On je njegovu životnu dob obilato učinio dobrim djelima, koji imaju zadovoljštinu za vječnost. U bijednom zatvoru, ležeći na tvrdom ležaju, osjećao je kako se vez polako odrješuje, koji spaja tijelo i dušu. S nebeskom radošću on pozdravlja anđela smrti, koji ga poziva kući iz borbe za bogatu plaću, iz velikih muka u blaženu radost. Sad je već izboren posljednji spor, završen posao, nošen zadnji križ, podnesena zadnja žrtva. Sad se ide gore u pravu domovinu, gore u blažene dvore nebeskog Oca, koji ga dočekuje s riječima: “Dobro­došao vjerni slugo, uđi u radost tvoga Gospodara.” I uzdignut ka gledanju Boga osjeća se prožet onom strujom blaženosti, za čim je žudio sve dane svoga života.
Ako znamo, da stupanj nebeske blaženosti odgovara stupnju milosti, koju Bog podaruje čovjeku, kao i stupnju spremnosti, s kojom ovaj otvara srce milosti, tada jako dobro možemo naslutiti blaženu radost, koja je ispunila srce svetog, poniznog hodočasnika iz Montpelliera. Njemu možemo dodati riječi sv. Grgura: “Koji će jezik izgovoriti, i koji razum shvatiti, kako je velika nebeska radost stajati u društvu anđela, gledati sa svetim dušama veličanstvo Gospodina, Boga u oči gledati, ne biti mučen strahom smrti i uživati vječnu blaženost.” Tko ne želi umrijeti kao sv. Roko, tko ne želi ući u radost vječnog oca?
Ako najmanje zemaljsko dobro ne može postati naše vlasništvo bez napora i rada, stoga ne smijemo zahtijevati da pojam svih blaženosti, najveća radost nam padne u naručje bez napora. Proljeće s njegovim ljepotama dolazi po sebi, bez našeg udjela ali, ne naše proljeće, ne naše nebo. Za to moramo raditi, moramo se boriti! Stoga se ne bojmo truda i žrtve, jer naše nebo i njegova sreća ne mogu nikad biti dovoljno skupo plaćeni. Usmjerimo naš život prema primjeru svetaca, i kao oni blaženo ćemo umrijeti, i kao oni vječno sretni biti.

Molitva
Sveti Božji slugo, ti uživaš sada neshvatljivu blaženost u nebu koju si ti zaslužio preko odumirajućeg života. Ti se odmaraš u srcu tvoga Boga za svu vječnost. O, ne napusti nas. S povjerenjem ti polažemo u ruke našu smrt i vječni spas. Budi uz nas da mi u potpunom odumiranju i poniznosti zaobiđemo grijeh i jednoga dana preko blažene smrti budemo združeni s tobom u vječnosti. Amen.
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.

DEVETI DAN
Njegovo štovanje
Po vjeri u zajedništvo svetih priznajemo, da svi, koji su ostvarili svoj cilj u nebu, stoje u jednoj tajanstvenoj, živoj vezi s nama, dijelovima putujuće Crkve. Nije uspostav­ljen razdiobni zid između neba i zemlje, nego postoji trajno davanje i primanje, stalno pozdravljanje i ponovno pozdravljanje između nas i svetih u Nebu. Neka i sv. Roko koji je otišao s ove zemlje, bude isto tako s nama i mi s njim u živahnijoj, blaženstvenijoj vezi. On živi stoljećima i dalje među nama, najprije preko njegovih svetih relikvija, koje su razdijeljene u mnogim zemljama, čuvane u visokoj časti, i čine vrijedno, slavljeničko blago nekih oltara i crkava. Sudnji dan će pokazati koji su vrijedni blagoslovi i usliša­nja proizašla od ovih svetih ostataka na kršćanski puk putem Božje milosti.
Sv. Roko živi i dalje u Sv. Crkvi preko prisnog štovanja koje mu kršćanski puk odaje. Ako svijet slavi njegovu veličinu, onda i mi imamo zasigurno obvezu, njega štovati, koji je svojim velikim, širokim srcem kao apostol najdragocjenije ljubavi prema bližnjemu toliko učinio i žrtvovao u službi patničkog čovjeka. S posebnim ga je očima ljubavi pogledao Gospodin, kao njegova ljubimca, odredio ga je od kolijevke, obasuo ga je izvanrednim milostima i dao mu čudesnu moć. Ako Bog njegova slugu obasipa čašću, onda shvatimo, da je on postao u mnogim mjestima ljubimac pobožnog kršćanskog naroda, i da slika njegovog kreposno bogatog života nikad neće iščeznuti iz srdaca kršćanskog puka. On živi još dugo u vjernom zazivanju, s kojim se Crkva i njezina djeca njemu obraćaju. Mnoge je na zemlji obogatio svojom molitvom i blagoslovom, tko onda može opisati snagu koju čini na nebesima za naše dobro? Sv. Bernard kaže lijepo: “Neka je daleko od nas pomisao da ljubav, koju smo vidjeli ovdje na zemlji, u Nebu popušta ili nestaje, gdje sveci na izvoru vječnog života piju, od kojih su na zemlji samo poneke kapi kušali. Jer ljubav je jača od smrti. Volja za Nebom otvara srce, i ne zatvara ga. Ona ih ispunjava s više ljubavi i usavršava to, što posjeduju.”
Kršćanstvo je ovo iskusilo nebrojeno puta u njegovu povjerenju prema sv. Roku i njegovu zagovoru. Položimo dakle tijelo i dušu, život i smrt, vrijeme i vječnost u njegovu moćnu zaštitu. On će nam pomoći u životu i smrti, da jednom u vječnosti s njim slavimo i hvalimo Oca i Sina i Duha Svetoga. 
Izmoli Krunicu sv. Roka i litanije.



Krunica sv. Roku 


Moli se na Gospinu krunicu, poslije riječi Isus dodaju se zazivi: 


1. koji neka nam umnoži vjeru
2. koji neka nam učvrsti ufanje
3. koji neka nam usavrši ljubav


Desetci krunice:


1. Koji nas po zagovoru sv. Roka vodi do spoznaje naših grijeha.
2. Koji nas po zagovoru sv. Roka obraća na istinsko kajanje.
3. Koji nas po zagovoru sv. Roka pomaže u ljubavi prema Bogu i bližnjemu.
4. Koji nas po zagovoru sv. Roka čuva od kuge, gladi i rata.
5. Koji nas po zagovoru sv. Roka čuva od nagle i iznenadne smrti. 


Litanije sv. Roku 


Gospodine, smiluj nam se 
Kriste, smiluj nam se 
Gospodine, smiluj nam se 
Kriste, čuj nas 
Kriste, usliši nas
Bože, Oče nebeski, smiluj nam se
Bože, Sine, Spasitelju svijeta smiluj nam se,
Bože, Duše Sveti, smiluj nam se.
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se,


Sveta Marijo, moli za nas
Sveta Bogorodice, moli za nas
Sveta Djevo Djevica, moli za nas
Sveti Mihaele, moli za nas
Sveti Gabriele, moli za nas
Sveti Rafaele, moli za nas
Svi sveti anđeli i arkanđeli, molite za nas 
Svi sveti zborovi i redovi blaženih duša, moli za nas
Sveti Roko, ti veliki sljedbenice Božji, moli za nas
Sveti Roko, ti pravi nasljedniče Isusa Krista, moli za nas
Sveti Roko, ti prezreniče svih ovozemaljskih ispraznosti, moli za nas
Sveti Roko, ti potpuni primjeru djevičanske čistoće, moli za nas
Sveti Roko, ti ljubitelju evanđeoskog siromaštva, moli za nas
Sveti Roko, ti potpuni izvršitelju svih kreposti, moli za nas
Sveti Roko, ti utočište bolesnih, moli za nas
Sveti Roko, ti jakosti slabih, moli za nas
Sveti Roko, ti liječniče svih koji boluju od kuge, moli za nas
Sveti Roko zaštitniče svih napuštenih, moli za nas
Sveti Roko druže anđela, moli za nas
Sveti Roko blaženi među patrijarsima, moli za nas
Sveti Roko slavni prijatelju proroka, moli za nas
Sveti Roko apostolski čovječe, moli za nas
Sveti Roko mučeniče ljubavi Božje, moli za nas
Sveti Roko sljedbeniče Isusa Krista, moli za nas
Sveti Roko anđele tijela, moli za nas
Sveti Roko strahu zlih duhova, moli za nas
Sveti Roko primjeru živima, moli za nas
Sveti Roko tješitelju umirućih, moli za nas
Sveti Roko naš najvrjedniji zaštitniče, moli za nas

Budi nam milostiv, poštedi nas, o Gospodine 
Budi nam milostiv, usliši nas, o Gospodine 
Od svakoga zla, oslobodi nas, o Gospodine 
Od svih grijeha, oslobodi nas, o Gospodine 
Od kuge, gladi i rata, oslobodi nas, o Gospodine 
Od svih predstojećih opasnosti tijela i duše, oslobodi nas, o Gospodine 
Po Tvojim najsvetijim gorkim patnjama i smrti, oslobodi nas, o Gospodine 
Po Tvojim najsvetijim vječnim zaslugama, oslobodi nas, o Gospodine 
Po zagovoru Tvoje dobre majke Marije, oslobodi nas, o Gospodine 
Po zagovoru Tvog vjernog sluge i sljedbenika Roka, oslobodi nas, o Gospodine 
Po zagovoru Svih svetih, oslobodi nas, o Gospodine 


Mi siromašni grešnici! Molimo te, usliši nas!
Da nas, i cijelu domovinu po zagovoru sv. Roka milostivo sačuvaš od kuge 
       i opasnih bolesti, Molimo te, usliši nas!
Da nam po zagovoru sv. Roka sve daš, što liječi dušu i tijelo, Molimo te, usliši nas!
Da mi po njegovu zagovoru zadobijemo pomoć u našim potrebama, Molimo te, usliši nas!
Da mi po njegovu zagovoru budemo postojani u pravoj vjeri, Molimo te, usliši nas!
Da po njegovu zagovoru zadobijemo jednu veliku želju, sve da trpimo, 
       što nam Gospodin Bog pošalje,  Molimo te, usliši nas!
Da mi po njegovu zagovoru steknemo povjerenje prema Bogu 
       za sva vremena, Molimo te, usliši nas!
Da mi po njemu steknemo pravo kajanje, Molimo te, usliši nas!
Da mi po njemu zadobijemo snagu od Boga, da savladamo 
       sve naše propuste, Molimo te, usliši nas!
Da mi po njemu zadobijemo pravu vjernost i ljubav bližnjega, Molimo te, usliši nas!
Da mi po njemu napredujemo u svemu dobru, Molimo te, usliši nas!
Da nam Ti po zagovoru sv. Roka podariš blaženi trenutak na smrti, Molimo te, usliši nas!
Da nas milostivo uslišiš, Sine Božji, Molimo te, usliši nas!


O, Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
       poštedi nas, o Gospodine!
O, Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
       usliši nas, o Gospodine!
O, Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
       smiluj nam se! 


Kriste, čuj nas 
Kriste, usliši nas, 
Gospodine, smiluj nam se 
Kriste, smiluj nam se 
Gospodine, smiluj nam se
Oče naš... Zdravo Marijo...


Sv. Roko, moli za nas,
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih!


Pomolimo se
O Bože, čija je dobrota beskonačna, čije je milosrđe bez zapreka, čija svemoć vlada nad tijelom i dušom, životom i smrti, zdravljem i bolesti, padamo ničice pred prijestoljem Tvoje božanske veličanstvenosti. Klanjamo Ti se u dubokom strahopoštovanju, jer znamo, da smo prašina i pepeo, i naspram Tebe smo samo jedno nestalno ništa. Ali smo ujedno i ohrabreni Tvojim dobrim milosrđem jer smo uvjereni da ćeš nas Ti prihvatiti, pa ako bismo bili i najveći grješnici ako se samo pojavimo pred Tobom ponizna srca.
Vidi, kajemo se za naše grijehe, žalimo zbog naših zlih djela, samo poradi toga, jer su Tebe povrijedili, naše najveće dobro, kojeg mi iznad svega ljubimo. Molimo Te po zaslugama Isusa Krista – Tvog Sina, našeg Spasitelja i Otkupitelja, usliši našu molitvu i otjeraj od nas štetni otrov za dušu, grijehe, sačuvaj nas od svega što bi nas moglo zaraziti ovom kugom, daj nam Tvoju snažnu milost, pomoću koje ćemo na putu Tvojih Svetih zapovijedi brzim koracima hoditi, očuvaj nas u vjeri, umnoži našu nadu i zapali u nama vatru Tvoje ljubavi. Daj nam u svako vrijeme Tvoje nebesko svjetlo, Tvoju milost i Tvoj blagoslov, da pravo govorimo i pravo djelujemo; potakni nas, da uvijek naš život usmjerimo po primjeru sv. Roka. Po njegovu zagovoru odvrati od nas sve kugom zarazne bolesti, svu nesreću, i uvedi nas konačno u vječni život, po Isusu Kristu, našem Gospodinu. Amen.
Molimo i također za umrle kršćane. Gospodine Isuse Kriste, izbavi umrle duše od onih kazna, za koje još uvijek zbog svojih grijeha moraju trpjeti čistilišne muke. Daj tim dušama po zagovoru sv. Roka vječni pokoj, i neka im svijetli svjetlost vječna. Amen.


ZAVRŠNA MOLITVA
Veliki sveti Roko, koji si od Boga pozvan biti poseban zaštitnik protiv kuge i svih drugih teških bolesti, tebi odajem čvrsto povjerenje. Sačuvaj naše tijelo od svih zaraza, ali još više molim za zaštitu protiv grijeha. Pomozi mi da iskorjenim krive strasti i da po tvom primjeru vršim kajanje i Bogu milu ljubav za moje spasenje, na tvoju čast i radost i na čast Trojedinog Boga, koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš..., Zdravo Marijo..., Slava Ocu...